Een irritant probleem van Windows 8 (en 8.1) is toch wel dat VPN verbindingen opeens niet meer willen werken. Ik heb geen idee waardoor het komt, maar op een bepaald moment geven alle (windows VPN) verbindingen een Error 720. Het was even zoeken naar de oplossing, maar het lijkt te maken te hebben met corrupte miniportdrivers. Die moeten gedeïnstalleerd worden, maar helaas kan dat niet zomaar. Met een kleine omweg lukt het wel.

Ga naar apparaatbeheer (onder andere te vinden via computerbeheer) en klik op de node netwerkadapters. Hier staan een groot aantal adapters, maar we gaan alleen de WAN-minipoortadapters om zeep helpen. Doe het onderstaande bij alle WAN-Minipoort adapters (zoals SSTP, L2TP, IkeV2, et cetera)

  1. klik rechts op een WAN minipoort adapter
  2. Kies voor "stuurprogramma's bijwerken"
  3. Klik op "Op mijn computer naar stuurprogramma's zoeken"
  4. Kies voor "Ik wil kiezen uit een lijst met apparaatstuurprogramma's op mijn computer"
  5. Vink "Compatible Hardware weergeven" uit. Nu verschijnt er een lijst met heel veel adapters.
  6. Kies aan de linkerkant voor Microsoft (zou die al op moeten staan)
  7.  Kies aan de rechterkant voor een apparaat wat niet bestaat: ik kies eigenlijk altijd voor "Bluetooth-apparaat (Personal Area Network)"
  8.  Klik op volgende. Negeer de waarschuwingen, en installeer het stuurprogramma. Er zal een melding verschijnen dat het apparaat niet start (code 10)
  9.  In de apparaatstuurlijst staat nu het niet-werkende bluetoothapparaat. Die moet verwijderd worden. Klik daarvoor met de rechtermuisknop het het apparaat
  10.  Kies voor "Installatie ongedaan maken"

Als alle WAN-minipoortadapters op deze manier zijn verwijderd, start je de PC opnieuw. De drivers worden automatisch opnieuw geïnstalleerd, en de VPN-verbindingen werken.

Toevoeging: Bovenstaande zou normaal gesproken voldoende moeten zijn. Ik ben echter ook al een keer tegengekomen dat de boel pas ging werken nadat we de netwerkdrivers (voor zowel Wireless als LAN) ook hadden gedeïnstalleerd en opnieuw hadden laten installeren.

Bron: Microsoft Technet Forums