Heel soms koop ik wel eens wat bladmuziek. Normaal gesproken komt dat dan als papier via de post, maar tegenwoordig wordt er steeds meer als een e-print aangeboden. En dat is handig, want dan kun je het electronisch opslaan. Zou je denken. Helaas blijkt dat niet helemaal te kloppen.

Bij de meeste (ik zeg niet alle, maar bij de shops die ik ben tegengekomen dus wel alle) shops wordt Sibelius Scorch gebruikt. Dat is een plugin die (op dit moment) alleen met Internet Explorer werkt (gelukkig ook met IE11). Daar zit een mooi printknopje in. Alleen, daar zit een controle in waarbij wordt gekeken of het bestand stiekem toch niet wordt opgeslagen (als je PDFCreator gebruikt, bijvoorbeeld). En dan doet ie het niet.

Om het toch te kunnen kan ik van harte Paperless Printer van RareFind aanraden. Dit installeert een printerdriver, die echter niet tegen het programma verteld dat die het bestand gaat opslaan, maar verteld dat het op papier afdrukt. En daarmee kun je alsnog je PDFbestand maken (of een heleboel andere formaten). Het mooie van dit programma: de Home versie is gratis te gebruiken.

Wil je daarna het bestand nog wat bewerken, dan kun je gebruik maken van PDF Escape. Geen installatie nodig, gewoon online je bestand bewerken. De veiligheidsdiensten zullen wel meekijken, maar ach...

Ook een goede is Sejda.com. Hier kun je namelijk ook gewoon teksten mee aanpassen