Ooit, jaren geleden, had je een slimme medewerker in dienst, die voor jou een keer een Excelsheet heeft gebouwd. Die kun je prima gebruiken, maar je weet eigenlijk niet hoe hij het heeft gemaakt. En nu is ie weg, en moet je de sheet aanpassen. Je raadt het al: de verborgen kolommen en bladen staan achter een wachtwoord. En aangezien je die nooit nodig had, weet je die niet, en kun je die gegevens dus ook niet tonen. Dat is een probleem. Waar gelukkig een oplossing voor is. (let op: dit gaat dus niet over excelbestanden die volledig zijn encrypted.)

Een Excelblad is op zich best een vreemd formaat, wat zich prima laat inlezen in LibreOffice (ik gebruik 4.0.4). Start LibreOffice Calc, en laat het XLS bestand. Schrijf het nu weer weg, maar dan als ODS. Eigenlijk is dit gewoon een zip-bestand met een aantal bestanden. Je voelt 'm al aankomen: pak de bestanden uit naar een directory. In de root van die directory kom je het bestand "content.xml" tegen. Open dit bestand (bijvoorbeeld in notepad) en zoek naar protected=. Je vindt nu (als het goed is) de tekst protected="true". Verander dat naar protected="false" en schrijf content.xml weer weg.

Kopieer nu via de verkenner het bestand content.xml naar het zip-bestand. Overschrijf het reeds bestaande bestand, en hernoem het zipbestand weer naar .ODS. Je kunt 'm nu inlezen met LibreOffice, waar je nu gewoon de kolommen en bladen kunt tonen. Schrijf het bestand weg als .XLS bestand, en lees 'm in in Excel.

Voila.