Dan heb je een netbook met Windows 7 starter, en wil je de achtergrond veranderen. Dat lukt niet, want Microsoft heeft die optie volledig verwijderd in Windows 7 Starter. Het aanpassen van het plaatje (windir%\Web\Wallpaper\Windows\img0.jpg) werkt ook niet, omdat er een hash is geplaatst in shell32.dll. Als die hash niet meer klopt, word er alleen nog maar een zwarte achtergrond weergegeven. Met wat moeite is het echter wel aan te passen.\r\n

Benodigdheden: 

  • Een nieuw plaatje (ter grootte van 1920x1200)
  • Notepad
  • Toegang tot het internet

Stap 1:

Kopieer de bestanden %windir%\system32\shell32.dll, %windir%\Web\Wallpaper\img0.jpg en het nieuwe plaatje naar een andere locatie. Noem het nieuwe plaatje (bijvoorbeeld) img1.jpg (let op: kleine letters), en zorg ervoor dat ook inderdaad echt een JPEG bestand is. Hou de lengte van de bestandsnaam ook op 4 (+3 voor de extensie) tekens. Deze bestanden zullen worden aangepast of gebruikt.

Stap 2:

Ga naar de site Hashemall.com, en kies daar voor het algoritme SHA 256bit. Upload het originele plaatje (%windir%\web\wallpaper\Windows\img0.jpg) en klik op de knop "Hash this file"  Bovenin het scherm verschijnt de hashcode. Kopieer deze naar notepad, en zet er na elke twee karakters een spatie tussen. Het uiteindelijke resultaat is dus iets als
B2 0E 6B BD 9E 97 B9 B0 B6 45 91 A9 88 43 84 23 99 B9 19 1C 5A 3E DD 90 A9 08 57 A9 DB 15 33 54

Doe hetzelfde met het nieuwe plaatje. Daar krijg je een andere hashcode uit. Deze zet je ook in notepad

Stap 3:

Start de Hexeditor, en laad het bestand shell32.dll. Ga op zoek naar de eerste hashcode, en vervang deze voor de tweede (de zoek-en-vervang functie kan nu wel eens handig zijn). Ga dan op zoek naar de tekst img0.jpg (vergeet Unicode eventueel niet aan te zetten), en vervang de 0 voor een 1. Schrijf het bestand weg.

Stap 4:

Start de commandprompt als een administrator, en ga naar de directory %windir%\system32 (met cd %windir%\system32). Tik dan het commando takeown /f shell32.dll in. Je wordt nu eigenaar van het bestand shell32.dll. Ga met de verkenner naar de directory %windir%\system32, en hernoem shell32.dll naar (bijvoorbeeld) shell32.dll1. Je kunt het bestand niet weggooien, omdat het nog in gebruik is, maar hernoemen is geen probleem. Kopieer nu de gemodificeerde shell32.dll naar %windir%\system32. Kopieer img1.jpg naar %windir%\Web\Wallpaper\Windows\.

Stap 5:

Herstart je computer. Na aanmelden zou je nu je nieuwe wallpaper moeten zien. Als je alleen een zwarte achtergrond ziet, controleer dan eerst of img1.jpg inderdaad in de goede directory staat, en dat het bestand inderdaad alleen maar kleine letters heeft. Als dat het geval is, klik dan met je rechtermuisknop op het bureaublad, en kies voor schermresolutie. Klik dan in de bovenste balk op  beeldscherm. Links zie je dan de optie "verander kleurschema" verschijnen. Kies dat, en kies voor Windows 7 classic. Klik op apply (niet op OK), en verander het weer terug naar Windows 7 basis. Nu zou het achtergrondje wel moeten verschijnen. Als het nog niet verschijnt, heb je echt iets fout gedaan. Begin dan opnieuw, en loop alle stappen goed door.

Met dank aan Instructables