NAV2016 (versie 9.0 dus) is oud, en wordt niet meer ondersteund. Toch kom je het nog wel eens tegen, en dan moet het toch blijven draaien. Nu was het noodzakelijk om een schone NAV2016 omgeving op te leveren bij een klant. Op Windows 2022, met de database op Azure SQL. Allemaal geen probleem, het alles werkt ook nog. Op een ding na: Ik kreeg de developmentomgeving niet aan de gang. Elke keer als ik 'm startte en probeerde te verbinden, kreeg ik de volgende melding:

"The applicationdatabase.database.windows.net server cannot be found. Try again later or contact your system administrator"

Het vreemde is dat alle andere dingen wel werkten: De service kan gewoon verbinding maken naar de database, en ook SQL Server Management Studio werkt als een tierelier. Dat werd dus zoeken. Om een lang verhaal kort te maken: Het bleek te maken te hebben met de versie van de SQL Server Native Client 11. Bij verbindingen naar de Azure SQL omgeving zet ik eigenlijk altijd de optie "Trust SQL Server certificaat" aan. Daarmee geef je eigenlijk aan dat je het certificaat vertrouwt. Ook in SQL Server Management Studio moet je dat vinkje aanzetten, maar de FinSQL.exe client heeft die optie niet. Er is helaas geen trustservercertificate commandline optie. Daarom moet de versie van de SQL Server driver wordt geupdate. Dat kun je echter niet doen door deze te downloaden en te starten, want deze versie wordt niet ondersteund in Windows 2022. Maar je kunt de bestanden wel gewoon overschrijven, en dat moet je op twee plekken doen. 

Download eerst dit zip bestand en pak 'm uit. Je zult zien dat het bestand sqlclni11.dll er twee keer in zit. Kopieer 'het bestand in de root naar %systemroot%/system32. Kopieer het bestand in de sysWOW64 folder naar %systemroot%/sysWOW64, en overschrijf beide bestanden. Als je de client opnieuw start, zul je zien dat het nu wel werkt.