Soms krijgen ik te horen dat Dynamics NAV op een bepaald moment niet meer gestart kan worden. Er verschijnt geen splashscreen, er wordt geen verbinding gemaakt, en er kan dus niet gewerkt worden met Dynamics NAV. Dit probleem hebben ik tot nu toe alleen gezien met NAV2017, maar het zou zich ook voor kunnen doen bij andere versies met een RoleTailored Client.

 Het probleem onstaat Als Office365 wordt geupdate terwijl Dynamics NAV is gestart. Op het moment dat de Office update is beëindigd worden een aantal waardes in de registry verwijderd. Het probleem is er voor Dynamics NAV een waarde in de excel.exe key moet staan, of dat die sleutel er helemaal niet mag zijn. Na de update van Office bestaat de sleutel wel, maar zit er geen waarde in, en daar loopt Dynamics NAV op fout.

 Als het probleem zich voordoet kun je in de application (toepassings) log foutmeldingen zien staan: een .net runtime error, en een application error. In de .net runtime error zul je een aantal verwijzingen zien naar de Microsoft.Dynamics.Nav.Client.WinClientExcelExportService. Als je die zit heb je dus met dit probleem te maken.

 Het probleem is gelukkig niet heel lastig op te lossen.  De meest simpele oplossing is om een Online repair te doen van de Office365 apps. De iets lastiger oplossing is om de registrysleutels aan te passen. Dat kun je doen door onderstaande tekst in een bestand op te slaan, en te hernoemen naar OfficeExcelStuk.reg, of iets dergelijks. Door dubbel te klikken op het bestand wordt de registry aangepast, en kan Dynamics NAV direct weer gebruikt worden. Uiteraard zijn hier wel administratieve rechten voor nodig.

Het verwijderen van de key lijkt ook te werken, maar heeft tot gevolg dat sommige Excel functionaliteit binnen Dynamics NAV niet meer werkt

 https://answers.microsoft.com/en-us/msoffice/forum/all/microsoft-dynamics-nav-wont-launch/a2c7ae90-d308-4ab6-87ff-318d3dd3988e

 Hou er rekening mee dat dit probleem zich daarna weer kan voordoen: het is de Office Installer die e.e.a. stuk maakt.

De inhoud van het bestand is als volgt:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\App Paths\excel.exe]
@="C:\\Program Files\\Microsoft Office\\Root\\Office16\\EXCEL.EXE"
"Path"="C:\\Program Files\\Microsoft Office\\Root\\Office16\\"
"UseURL"="1"
"SaveURL"="1"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\App Paths\excel.exe]
@="C:\\Program Files\\Microsoft Office\\Root\\Office16\\EXCEL.EXE"
"Path"="C:\\Program Files\\Microsoft Office\\Root\\Office16\\"
"UseURL"="1"
"SaveURL"="1"

Let op: deze aanpassingen zijn voor de 64bits versie van Office, en gaat uit van een standaardinstallatie daarvan (dus op de standaard locatie). Gebruik je een 32bits versie, of is de locatie anders, vergeet dan niet de locaties aan te passen.